Retur til hovedsiden

lørdag 22. februar 2014

Sjefer dømt for å ha ignorert mobbing som førte til selvmord

I 2010 tok den 53 år gamle sosialarbeideren Lasse Persson livet sitt. Kollegaer hevder i ettertid at han ble mobbet på arbeidsplassen og at sjefene ikke forsøkte å bedre situasjonen - tvert imot. Nå er sjefene dømt for å ha brutt Arbeidsmiljøloven.
Det var da Persson fikk en ny vikarierende nestleder høsten 2009 at problemene startet. Før dette ble han beskrevet som arbeidsglad, omgjengelig og dyktig. Men den nye veilederen kritiserte stadig vekk arbeid hans. Etter hvert begynte Persson å klage over mageproblemer og søvnvansker. Han søkte støtte hos sine øverste ledere, men det var forgjeves. 
Han ba om å bli omplassert, men ble ikke hørt. Lederne ba ham om å søke hjelp hos bedriftshelsetjenesten, selv om Perssons budskap var at arbeidsmiljøet var problemet. Han fikk beskjed fra sjefene sine at han hadde fått «mange klager fra kunder og partnere», men aldri fra hvilke slik at han ikke kunne forsvare seg. 
I mars 2010 slo noen kolleger alarm fordi de så hvor deprimert Persson var. Det ble da bestemt at en etterforskning for å avdekke mobbing skulle bli gjennomført. I april fikk Persson se resultatene av etterforskningene, som konkluderte med at han ikke ble utsatt for mobbing eller trakassering. At ikke situasjonen ble tatt på alvor gjorde 53-åringen enda mer deprimert. 
I mai fikk han beskjed om at han skulle få sparken. Den 10. juni 2010 skulle oppsigelsen finne sted - samme dag tok han sitt liv.
Etter to år med etterforskning konkluderte retten med at to av lederne, en 55 år gammel sosialsjef og en 57 år gammel mellomleder i Krokom kommune i Sverige, ble dømt skyldige. Dommen gir dem prøvetid og bøter for å ha brutt arbeidsmiljøloven og medvirkning til dødsfall. Dette er første gang svensk rettsvesen har gitt noen ansvar for et selvdrap.
Saken ble slått opp i svenske Aftonbladet i februar 2014.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar