Retur til hovedsiden

fredag 23. april 2010

Utnytt kaffegruten - spar miljøet

Kaffegruten ender ofte i restavfallet. Det er både synd og skam å misbruke et næringsrikt råstoff på den måten.

Kaffegruten inneholder særlig nitrogen, fosfor, kalium, kalsium, magnesium og svovel, og disse stoffene gir næring til blomster, plen, busker og trær. I tillegg er denne gjødselen helt gratis. I en god jordblanding kan man uten problemer blande inn opptil 25 prosent kaffegrut. Den øvrige finblandingen tar jordas ulike mikroorganismer seg av.
Det høye innholdet av nitrogen gjør at kaffegrut egner seg spesielt som gjødsel om våren. Midtsommers vil vekstene gjerne ha mer fosfor, og om høsten foretrekker de mer kalium for å forberede vinterdvalen.

Miljøvennlig
Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking. Ifølge hagegal.no bidrar gjenbruket til at 150.000 tonn kaffegrut slipper unna restavfallsboksen før det kjøres til forbrenningsanleggene rundt i landet. Til dette må det brukes anslagsvis cirka 30.000 avfallsbiler.
Og ikke bare det: Kaffegruten kan ikke forbrennes uten å bli tilsatt ytterligere energi i form av olje, gass eller annet brennbart materiale. Derfor kan, tro det eller ei, kaffegrut bli klassifisert som spesialavfall.

Kilde: Sarpsborg Tidende

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar