Retur til hovedsiden

onsdag 1. desember 2010

Gode energiråd i sprengkulda

Enova gir noen gode råd hvordan man kan spare energi i sprengkulda. Strømregninga kan nemlig bli ubehagelig stor hvis man har gjort seg for avhengig av strøm til oppvarming.Gode råd til de som ønsker å holde kostnadene nede:

1 Fyr med alternativ energi dersom du har mulighet
Har du vedovn, pelletskamin eller annen alternativ energi er det spesielt lønnsomt å benytte det fremfor elektrisk varme.

2 Monter tettelister
Dersom vinduene og dørene dine er noen år gamle kan gummilistene ha blitt harde. Resultatet kan bli at det kommer kald trekk inn mellom karm og dør- eller vindusblad. Dette kan du relativt enkelt fikse ved å kjøpe og sette inn tettelister. Hør med et byggevarehus for å finne den typen lister som du trenger.

3 Senk temperaturen i rom som ikke brukes
Å dele inn rom i forskjellige temperatursoner kan redusere energiforbruket som går til oppvarming med 10 – 15 prosent. Det er ikke nødvendig at hele huset skal være like varmt. Det viktigste er da at dørene mellom varme og kalde rom blir utstyrt med tetningslister og at dørene holdes lukket.

4 Bruk varmtvann fornuftig
• Ikke la vannet renne når du vasker opp eller skyller

• Vask opp med fulle maskiner

• Ta dusj i stedet for karbad

• Bytt til sparedusj hvis du ikke har

5 Senk temperaturen til 20-21 grader i oppholdsrom
Har du det unødvendig varmt inne? Oppvarmingen er den desidert største posten i energiregnskapet. Senker du temperaturen fra 21 til 20 grader reduserer du forbruket til oppvarming med ca. 5 prosent, men har du dårlig helse er det selvsagt viktigere å ha det varmt.

6 Reduser lysbruk
Vær bevisst lysbruken. Slå av lys i rom som ikke er i bruk. Utnytt dagslyset.

7 Reduser bruken at elektrisk utstyr som ikke er strengt tatt nødvendig
Slå elektriske apparater helt av, standbyfunksjonen tar mer strøm enn du tror.


Gratis hjelp

Enova Svarer gir gratis energispareråd på 800 49 003.
Besøk www.enova.no for få lese om tips og råd som passer den enkelte bolig; her kan du også starte en nettprat, eller søke om støtte fra Enova.