Retur til hovedsiden

torsdag 30. september 2010

Spar miljøet, les e-bøker

En papirbok har et utslipp på mellom to og syv kilogram CO2, papirforbruket truer titusenvis av arter over hele planeten og kjemikaliebruken er enorm. Er e-bøker bokelskerens miljøredning?
Amazon sin e-bokleser Kindle.
Flere miljøanalyser av lesebrettene tyder imidlertid på at gevinsten for klimaet og biomangfoldet i verdens skoger er stor og kan bli enorm. Produksjon, transport og bruk av Amazon sitt lesebrett Kindle gir et utslipp på 168 kilo CO2 i løpet av brettets levetid. Hvis lesebrettet erstatter tre papirbøker i måneden over fire år er planeten spart for hele 1074 kg utslipp av klimagassen karbondioksid. Hvis en bruker et lesebrett som også er tilpasset elektroniske utgaver av magasiner og aviser kan gevinsten komme opp i hele 26098 kg, ifølge en analyse utført av Cleantech Group. For dem som leser mindre har en spart inn utslippene som produksjonen og bruken av lesebrett medfører etter 22 e-bøker.

Når man ser på disse miljøgevinstene, bør man vel også forvente at regjeringen fjerner momsen ved kjøp av e-bøker, slik det er gjort med bøker i papirutgave? I hvert fall om denne regjeringen mener noe som helst med sin miljøsatsning!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar